Google Tag Manager (GTM)

Vänligen notera: Endast den manuella blockeringskoden kan levereras med en TagManager. Om du vill använda automatisk kodblockering måste du sätta in CMP-koden direkt på din webbplats.

Vänligen notera: När du använder automatisk blockering, se till att TagManager förhindras från att blockeras genom att infoga attributet data-cmp-ab="1" in i TagManager-koden.

Vänligen notera: Systemet skickar information till window.dataLayer. GTM erbjuder möjligheten att byta namn på denna variabel till ett annat värde. Om så är fallet kommer uppgifterna inte längre att tas emot av GTM. Se därför till att inte (om) namnge variabeln än dataLayer.

Allmän information

För att använda samtyckeinformation med Google Tag Manager (GTM) kommer CMP att skjuta in så kallade datalager till GTM. CMP skapar följande datalagvariabler:

Variabel

Beskrivning

cmpGDPR

0 om GDPR inte gäller, 1 om GDPR tillämpas

cmpConsentString

Ställer in IAB-godkännandesträngen

cmpConsentVendors

Ställer in en kommaavgränsad lista över leverantörs-ID som fick samtycke, t.ex. 3,7, s22,31, c88, (listan börjar och slutar med komma)

cmpGoogleVendorsConsent

Samma som cmpVendorsConsent men inkluderade är Google ATP-ID: er.

cmpConsentPurposes

Ställer in en kommaseparerad lista över syften som fick samtycke, t.ex. 1,2, s3, s4, s5, (listan börjar och slutar med komma)

Händelsen "cmpEvent" i kombination med ovanstående variabler kan sedan användas som en trigger för tagghanteraren för att veta om / när jag ska avfyra koderna.

Integration via GTM-mall

1. Hitta vår GTM-mall här
  2. Lägg till mallen i din arbetsyta
  3. Få din Consentmanager ID, CDN och värd från ditt konto
  4. Lägg till ditt ID, CDN och värd i vår GTM-mall

Integration via GTM Container (recept)

För att hoppa över några av de manuella stegen som anges nedan har vi skapat en GTM-behållare eller så kallad "recept" som kan importeras till ditt GTM-konto och sparar lite tid och kan hjälpa till att undvika några vanliga misstag.

Importerar receptet

För att börja måste du importera receptet till ditt konto:

1. Ladda ner receptet json-fil (se bilagor till vänster)
  2. Logga in på ditt GTM-konto och gå till Admin> Importera behållare

3. Välj den json-fil som ska laddas upp, välj arbetsområdet där filen ska importeras och välj importalternativ Sammanfoga

4. Klicka på Bekräfta för att avsluta importen.
  5. I ditt konto hittar du nu några exempeltaggar märkta "DEMO ..." samt en anpassad HTML-tagg som är avsedd att användas för consentmanager CMP-kod. Du hittar också några nya utlösare märkta "cmpEvent ..." och några variabler märkta "cmp ...".

Använd receptet

När receptet har importerats hittar du några nya demotaggar, triggers och variabler i din GTM. Vänligen notera att detta är DEMO-taggar och behöver justeras.

Exempel: Inställning för Google Analytics

1. Gå till Taggar och redigera taggen DEMO Exempel Tagg för Google Analytics
  2. Koppla bort taggen och byt namn på den efter dina behov

3. Gå till Variabler och redigera variabeln DEMO Google Analytics-inställningar
  4. Sätt in spårnings-ID för ditt Google Analytics-konto och byt namn på variabeln till dina behov

Exempel: Inställning för konverteringsspårning för Google-annonser

1. Gå till Taggar och redigera taggen DEMO-exempeltagg för konverteringsspårning för Google-annonser
  2. Koppla bort taggen, ställ in konverterings-ID, konverteringsetikett och ändra namnet efter dina behov

3. Gå till Triggers och redigera utlösaren cmpEvent GDPR gäller inte CONVERSION Trigger
  4. För demonstrationsändamål använde vi en sidor url-trigger som startas när url-adressen innehåller en viss sträng ("tack"). Redigera avtryckaren och anpassa reglerna efter dina behov.

5. Upprepa ändringarna från det sista steget också med trigger cmpEvent s1 Google Ads CONVERSION Trigger

Exempel: Inställning för LinkedIn Insight Taggar

1. Gå till Taggar och redigera taggen DEMO Exempel Tagg för LinkedIn
  2. Koppla bort taggen och sätt in ditt partner-ID. Justera taggnamnet efter dina behov.

Exempel: Inställning för HotJar

1. Gå till Taggar och redigera taggen DEMO Exempel Tagg för HotJar
  2. Koppla bort taggen och sätt in HotJar HTML-kod i fältet. Justera taggnamnet efter dina behov.

Tillämpa demodata på andra scenarier

Demo-taggarna, triggarna och variablerna finns där för att hjälpa dig att bättre förstå hur en normal tagginställning görs. Du kan helt enkelt kopiera varje tagg och trigga och använda den på andra scenarier.

Observera att utlösarna bara är inställda på vissa leverantörs-ID. Om du vill använda demodata för andra leverantörer måste du kopiera taggen och triggersna och sedan ändra triggers till det nya leverantörs-ID:

Manuell integration

Om du inte vill använda GTM-mallen eller GTM-receptet (se ovan) kan du infoga CMP-koden manuellt i din TagManager. Kopiera därför den halvautomatiska / manuella blockeringskoden från Meny> Hämta kod och klistra in den i din TagManager som en ny tagg. Ställ in taggen som ska avfyras med tidigast möjliga händelse (PageView eller tidigare). Ange inte ett villkor / uteslutning för taggen.

Uppdaterar dina taggar och villkor

Följ dessa steg för att endast visa vissa koder om samtycke ges:

1. Skapa variabler i GTM: Gå till Variabler> Nytt och klicka på konfigurera:

2. Välj variabel typ Sidvariabler> Datalagervariabel, ställ in Variabelnamnet på cmpGDPR, cmpVendorsConsent eller något annat variabelnamn från tabellen ovan:

3. Upprepa stegen ovan för alla andra variabler som du behöver (vanligtvis cmpGDPR, cmpConsentVendors)

4. Gå till Utlösare> Nytt och klicka på konfigurera:

5. Använd händelsens namn cmpEvent och lägg till anpassade händelser till det:

6. För varje evenemang krävs minst två regler: cmpGDPR equals 1 och cmpConsentVendors contains ... .

7. Ställ in händelsereglerna till cmpConsentVendors contains ,x, där x är ID för leverantören. ID: n för leverantörerna finns under menyn Leverantörer / vitlista:

Viktigt: Använd alltid bara en leverantör per trigger (... contains ,x, och inte ... contains ,x,y,z,). Om du arbetar med flera leverantörer, skapa flera trigger och en trigger per leverantör.

8. Upprepa ovanstående steg för varje leverantör och skapa en ny trigger för varje leverantör

9. Använd avtryckaren på dina taggar och se till att taggarna inte avfyras med pageView-händelsen utan endast med cmpEvent:

Viktigt: Se till att utlösaren är endast trigger för varje tagg du använder. Kombinera inte utlösare med andra utlösare / händelser som "Alla sidor" eller "On page load" och så vidare.

Exempel: Blockering av Google Analytics med Google TagManager (GTM)

Här är några exempel på skärmdumpar hur en installation skulle se ut för att blockera Google Analytics om inget medgivande ges.

Trigger

Utlös Google Analytics på alla sidor när samtycke ges:

tagg

Google Analytics-tagg med tilldelade triggers (andra trigger är valfritt):

Hur blockerar jag Google TagManager-koden om inget medgivande ges?

Om du inte bara vill blockera koderna i TagManager utan också TagManager själv kan du göra det genom att följa dessa steg:

Din GTM-kod ser på något sätt ut så här:

<script>(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start':
        new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0],
        j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src=
        'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f);
    })(window,document,'script','dataLayer','GTM-ABCDEF');</script>

För att tillåta consentmanager.net CMP för att blockera och endast aktivera koden på samtycke måste du ändra koden på följande sätt: (se ändringar i <script ...> del av koden)

<script data-cmp-vendor="s905" type="text/plain" class="cmplazyload" >(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start':
        new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0],
        j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src=
        'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f);
    })(window,document,'script','dataLayer','GTM-ABCDEF');</script>

Hur kan man förhindra att Google TagManager avfyras flera gånger?

CMP avfyrar cmpEvent-datalagaren varje gång samtyckeinformationen uppdateras. Detta inträffar när sidan laddas och information om samtycke hittas i besökarnas cookie, när samtycksskiktet visas och besökaren gör ett val eller när besökaren återgår till samtyckeslagret och ändrar inställningarna. I det sista fallet kan det hända att besökaren öppnar och stänger samtycksskiktet flera gånger. Varje gång lagret stängs kommer datalayern att avfyras och Google TagManager kan visa några taggar eller avfyra räkningar från Google Analytics. Följ dessa steg för att förhindra att taggar avfyras flera gånger på en sida:

1. Skapa en ny tagg för varje tagg som du vill förhindra att avfyras igen. Använd en anpassad HTML-kod och sätt in följande kod:

<script> window.prevent_duplicate_googleanalytics = true; </script>

2. Använd samma trigger för den här nya taggen som du använder för den ursprungliga taggen.

3. Skapa en ny variabel av typen anpassat javascript och använd följande kod:
    function (){ return ("prevent_duplicate_googleanalytics" in window); }

4. Lägg till ett annat villkor till din befintliga utlösare med den variabel du skapade tidigare ("Variabel XXX är lika med sant"):

Hur hanterar du dataLayer eller eventorder?

I vissa fall bör taggar bara avfyras när mer än händelse har inträffat, t.ex. en viss åtgärd av användaren och samtycke ges. För att kombinera en befintlig händelse med ConsentManager cmpEvent, följ dessa steg:

1. Redigera taggen och ta bort den utgående utlösaren från den.
  2. Klicka på ikonen för att tilldela en ny trigger till taggen och skapa sedan en ny trigger:

3. Ge den nya utlösaren ett namn och välj utlösartyp "Trigger Group":

4. Lägg till din befintliga trigger och cmpEvent-utlösaren i triggergruppen:

5. Ställ in triggerbetingelserna på samma sätt som med vanliga triggers (t.ex. lägg till cmpGDPR equals 1 som villkor).
  6. Spara triggergruppen och tilldela den till taggen.