Arbetar med Googles samtycke

Om det är aktiverat kommer CMP att skicka ytterligare samtyckesinformation till GTM, Google Ads och Google Analytics.

Möjliggör Google Consent Mode

För att aktivera Google Consent Mode, var snäll gå till Meny> CMP: er> Redigera> Övriga inställningar och aktivera Google Consent Mode:

När du använder Google Analytics eller annonser på webbplatsen kan CMP direkt kommunicera med Google Consent Mode. Du måste aktivera Consent Mode som beskrivits ovan och MÅSTE ställ in standardläget enligt beskrivningen nedan.

Ändra standardinställningar för Google Consent Mode

Även om CMP automatiskt ställer in standardstatusen för gtag till nekad, är det nödvändigt att ställa in statusen manuellt i din Google Analytics-kod för att säkerställa att Consent Mode är aktiverat innan Google Analytics startar. Detta görs genom att lägga till följande rader i din Analytics-kod:

window.dataLayer = window.dataLayer || [];
function gtag(){dataLayer.push(arguments);}

gtag('consent', 'default', {
  'ad_storage': 'denied',
  'analytics_storage': 'denied'
});

dataLayer.push({
  'event': 'default_consent'
});

GTM erbjuder också möjligheten att arbeta med Consent Mode för att skydda taggar från att triggas. För att använda den här funktionen kan du använda vår GTM -mall och eller så kan du implementera CMP manuellt på sidan eller tagghanteraren.

För att aktivera Consent Mode följ dessa steg i GTM:

1. Logga in på ditt konto och klicka på Admin> Behållarinställningar

2. Markera rutan "Aktivera samtyckeöversikt" och tryck på Spara

3. När det är aktiverat hittar du en sköldikon under Taggar som visar dig vilken Consent Mode inställningar tillämpas på vilken tagg:

4. Uppdatera varje tagg som du vill använda för Consent Mode (t.ex. Google Analytics, Google Ads och så vidare), klicka på Avancerade inställningar> Samtyckeinställningar och ställ in det till "Kräver ytterligare medgivande för att taggen ska avfyras". Lägg till Consent Mode namn som krävs för taggen, t.ex analytics_storage or ad_storage.

När Google Consent Mode är aktiverad kommer CMP automatiskt att skicka samtyckesinformationen granted or denied till gtag/GTM. CMP kommer automatiskt att skilja vilken Google -leverantör som är aktiverad/inaktiverad och skickar rätt information till Google. För närvarande är kartläggningen enligt följande:

Vendor ID Googles samtycktyp Beskrivning
s1, s1498 ad_storage Aktiverar / inaktiverar reklamcookies
s26 analytics_storage Aktiverar / inaktiverar analyscookies.
varannan leverantör cmp_ [vendorid] Aktiverar/inaktiverar leverantören (t.ex. cmp_s123 för leverantör 123)
varje syfte cmp_ Purpose_ [purposeid] Aktiverar/inaktiverar syftet (t.ex. cmp_ Purpose_5 för ändamål 5)

Mer information

Mer information finns här: