Arbeta med Google Fonts

Vad är Google Fonts?

Teckensnitt är filer som innehåller beskrivningen av hur webbläsaren kan visa en viss text. Google erbjuder olika teckensnittsfiler på sina servrar. För många webbdesigners är det väldigt enkelt att använda Google Fonts för att designa webbplatsen på ett visst sätt.

Varför är Google Fonts ett problem?

När du använder Google Fonts via Googles servrar kommer besökarens webbläsare att ladda ner teckensnittsfilerna direkt från Google. Google kommer därför att få IP, webbläsarinformation med mera från besökaren och kan använda detta för sina egna syften. Olika dataskyddsmyndigheter har redan bekräftat att denna användning av Google Fonts strider mot GDPR-principerna för dataminimering.

Hur arbetar man med Google Fonts?

Det bästa sättet att använda teckensnittsfilerna är att ladda ner dem från Googles servrar och lägga dem direkt på din egen server. På så sätt är Google inte längre involverat och dataskyddsprinciperna kränks inte längre.

Det näst bästa alternativet är att tillåta consentmanager för att blockera dessa teckensnitt.

Hur laddar man ner Google Fonts?

1. För att ladda ner Googles teckensnittsfiler kan du använda verktyg som Google Web Font Helper. Det låter dig ladda ner filerna till en ZIP-fil.
  2. Extrahera ZIP-filen och ladda upp filerna till din webbserver
  3. Uppdatera din webbplats HTML-kod och ändra platsen för teckensnittsfilerna:

Ursprunglig Google Font-kod (exempel):

Uppdaterad version som pekar på din server (exempel):

Aktiverar autoblockering för teckensnitt

Som standard blockerar inte den automatiska blockeringskoden teckensnitt och stilmallar. Du kan aktivera detta under Meny > CMPs > Redigera > Andra inställningar > Blockera stilmallar:

Observera att automatisk blockering inte är säker för GDPR! Moderna webbläsare kan ladda ner typsnitten redan innan blockeringen blir aktiv och därför kan ingen blockering ske.

Manuell blockering av Google Fonts

Om du använder manuell blockering kan du blockera teckensnitt genom att uppdatera <link ..> koda. Exempel: