Arbeta med Staging och Live Environments

Staging låter dig skilja mellan test (staging) och produktiv (live) version av din CMP. Ändringar av din test-CMP kommer inte automatiskt att gå live utan du kan istället styra när du ska publicera dem. Detta ger mer säkerhet när du gör ändringar, men kräver ytterligare steg varje gång en ändring ska aktiveras. Först när ändringarna har testats och du är nöjd med resultaten kan du publicera CMP. "Publiceringen" kommer att kopiera alla inställningar från staging CMP till live CMP så att de kan användas på din vanliga webbplats eller app.

Den typiska ordningen för aktiviteter i en iscensättningsmiljö skulle vara:

1. Skapa en CMP och aktivera staging för den
  2. Integrera mellanlagringskoderna i din testwebbplats och livekoderna i den produktiva/offentliga versionen av din webbplats.
  3. Tillämpa de ändringar du vill göra, t.ex. lägga till nya leverantörer, ändra syften eller juridiska inställningar och så vidare.
  4. Publicera ändringarna. Detta kopierar ändringarna från iscensättning till live CMP
  5. Pressa förändringar live. Detta aktiverar ändringarna i livemiljön, så att de kan ses på din webbplats omedelbart utan att behöva vänta (utan att trycka på, väntetiden är vanligtvis mellan 20-30 minuter)

Aktiverar iscensättning för en CMP

För att kunna använda en separat iscensättning och livemiljö för en CMP, vänligen aktivera inställning Meny > CMPs > Redigera > Staging. När det är aktiverat kommer systemet att skapa en kopia av den befintliga CMP med alla inställningar, leverantörer, cookies, syften och så vidare. De två CMP:erna (staging och live) är nu separata och ändringar som görs på staging CMP:erna tillämpas inte automatiskt på live CMP. För att kunna tillämpa ändringarna från staging till live-CMP måste du gå till Meny > CMPs > Publicera och publicera den aktuella versionen.

Notera: När staging har aktiverats för en CMP kommer den ursprungliga CMP:en att bli liveversionen och en ny staging CMP skapas. För att kunna testa iscensättningsinställningarna innan publicering bör du integrera iscensättnings-CMP i din testwebbplats eller testapp.

Viktigt: När staging har aktiverats för en CMP bör du redigera alltid bara mellanlagrings-CMP (detta inkluderar redigering av syfteslistan, leverantörslistan, cookielistan och juridiska inställningar och så vidare). Redigera inte live-CMP eftersom ändringarna i live-CMP kommer att återställas med nästa publiceringsprocess.

Skillnader mellan en stegvis och en icke-stegad CMP

När du aktiverar iscensättning för en CMP kommer du att märka vissa skillnader mot CMP:er som inte har iscensättning aktiverad. Dessa är:

• Även om systemet nu måste CMP, kommer de flesta CMP-listor bara att visa en CMP (staging CMP).
  • Alla ändringar kommer endast automatiskt att synas på staging-CMP när man använder iscen-CMP-koden på din (test-)webbplats. Ändringar av iscensättnings-CMP kommer att ta upp till 30 minuter innan de kan ses på iscensättningswebbplatsen (såvida de inte har skickats live tidigare; se nedan).
  • Enligt Meny> CMP: er iscensättningen och live-CMP:erna kommer endast att visas som en CMP. Om iscensättningen och liveinställningarna skiljer sig, kommer systemet att visa skillnaderna i listan:

• När du försöker redigera live-CMP, kommer du att hitta meddelanden och varningar om att redigering av live-CMP inte rekommenderas.
  • Enligt Meny> Hämta kod du hittar en länk för att växla mellan koder för Produktion / Live och Staging / Testning. Se till att du använder rätt kod på motsvarande version av din webbplats eller app.

• För stegvisa CMP:er kommer systemet att spåra ändringarna på ett annat sätt så att en användare som vill publicera ändringarna kan se vem som tillämpat vilka ändringar.
  • Vissa användarrättigheter kan endast tillämpas på stegvisa CMP:er
  • Sökroboten kommer inte längre att starta automatiska genomsökningar för live-CMP. Istället kommer alla hittade webbadresser för live-CMP:en att överföras till staging-CMP:n och genomsökningar kommer att startas endast för staging-CMP:en. När du kontrollerar sökrobotens resultat måste du kontrollera rapporterna för mellanlagrings-CMP.
  • Meddelanden om blockerade domäner på nya hittade leverantörer kommer endast att vara synliga på stegvisa CMP:er och inte på live CMP:er.

Publicera en CMP

För att kopiera inställningarna för en iscensättande CMP till live CMP, gå till Meny > CMPs > Publicera. Du kommer att se en lista över ändringar sedan den senaste publiceringen och har möjlighet att publicera nu.

Antydan: Vi rekommenderar att du lägger till en versionsbeskrivning för varje publicering du gör. På så sätt blir det lättare att få en överblick över dina senaste aktiviteter.

Att driva förändringar live

När kopian från iscensättande CMP till live-CMP är gjord, kommer systemet automatiskt att börja trycka på inställningarna till livemiljön. Detta kopierar inställningarna till leveransservrarna så att ändringarna kan ses på din webbplats. Utan denna manuella push tar ändringar vanligtvis 20-30 minuter innan de kan ses på din webbplats.

• CMP utan iscensättning aktiverad:
    Ändringar aktiveras automatiskt efter 20-30 minuter
  • CMP med iscensättning aktiverad:
    a) Ändringar publiceras automatiskt på testsidan efter 20-30 minuter eller med manuell push
    b) Ändringar publiceras först på produktionswebbplatsen när publiceringsprocessen har startat (manuellt)
  • En manuell push kan startas under Meny > CMPs > Publicera

Ställa in användarrättigheter för iscensättning av CMP:er

När du arbetar med flera användare kan det vara vettigt att begränsa rättigheterna för vissa användare. Ett typiskt scenario är att kontoansvariga kan redigera CMP-inställningar men inte får sätta dem live utan att ha testats av en annan person. Ett typiskt rättighetssystem skulle därför vanligtvis ha följande två grupper eller typer av användare:

Höger redaktör Administration
Live CMP Kan bara se Kan redigera
Staging CMP Kan redigera Kan redigera
publicering Publicering inte tillåtet Kan publicera

När en redaktör har avslutat redigeringen kan han eller hon lägga till en anteckning under Meny > CMPs > Publicera att ändringarna nu kan tillämpas. Administratörer kan se denna anteckning och starta publiceringsprocessen när de har verifierats.

Begränsningar

Observera att vissa saker i systemet inte är en del av iscensättningsprocessen och kommer därför automatiskt att gå live utan möjlighet att manuellt publicera ändringarna vid ett senare tillfälle. Dessa saker inkluderar:

• Ändringar av leverantörsdetaljer (som namn, beskrivning, adress, datakategorier och så vidare)
  • Tilldelning av leverantörer till domäner
  • Skapande av domänalias för cookies (sammanslagning av domäner)
  • Alla designinställningar
  • Alla textinställningar
  • Globala språkinställningar (t.ex. lägga till ett nytt språk)