Automatisk blockering av koder och kakor

Observera att automatisk blockering inte är 100% säker! Om du vill säkerställa efterlevnad bör du alltid föredra det manuell blockering över automatisk blockering för koder och kakor!

Vanliga problem med automatiska blockeringskoder kan lösas med hjälp av CMP Debugger Console. Se här för mer information.

Så fungerar automatisk blockering

För att förhindra webbplatsbesökaren från databehandling kan funktionen för automatisk blockering automatiskt inaktivera skript och iframes som är integrerade i en webbplats. I det här fallet behövs inga ytterligare justeringar av skript / iframes (medan den manuella blockeringsmekanismen kräver att du ändrar koderna för skript och iframes).

När sidan laddas kommer den automatiska blockeringsfunktionen att ladda och kontrollera alla skript och iframes som ingår på din webbplats. Den inaktiverar sedan iframes och externa skript. Det kommer också att kontrollera om inline-skript försöker ställa in cookies och så, det kommer också att blockera dessa inline-skript. Skript och iframes som är inaktiverade kan sedan aktiveras av CMP så snart samtycke ges.

Alla inaktiverade skript / iframes inaktiveras på samma sätt som om du skulle använda manuell blockering på dessa koder. Det betyder att du kan använda samma attribut och logik för dessa koder.

Integrera koden för automatisk blockering

För att säkerställa att den automatiska blockeringen kan fungera är det strikt nödvändigt att installera blockeringskoden direkt efter <head> i din webbplats källkod och före någon annan <script ...> or <iframe ...> element. Placera följande kod på alla webbplatser på din webbplats:

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
 <script src="https://delivery.consentmanager.net/delivery/......." data-cmp-ab="1"></script>
 ... your other website codes go here ...

...

Vänligen notera: Den automatiska spärrkoden kan inte laddas asynkront/skjuta upp!

Vänligen notera: Den automatiska blockeringskoden kan inte laddas med en TagManager!

Konfigurera automatisk blockering

Automatisk blockering kan konfigureras under Meny > CMPs > Redigera > Övriga inställningar > Automatisk blockering:

Tilldela domäner

Om den automatiska blockeringen hittar domäner på din webbplats som inte tilldelas någon leverantör, kommer den att varna detta för systemet och informera dig om att tillämpa ändringar:

1. Lägg till den automatiska blockeringskoden på din webbplats
  2. Besök din webbplats för att koden ska upptäcka domäner / koder som är blockerade men inte tilldelade en leverantör
  3. Logga in på ditt konto och gå till Meny> CMP: er
  4. Bredvid CMP bör du se en varning om att nya domäner hittas. Klicka på varningen:

5. Tilldela varje domän till en leverantör
  6. Gå till Meny> Leverantörer och se till att varje leverantör tilldelas ett syfte
  7. Se till att nödvändiga leverantörer och / eller ändamål är det inställd på rätt rättslig grund för att förhindra att besökare inaktiverar dem

Vad ska man göra med okända domäner?

Sökroboten och blockeringskoden varnar då och då för nya domäner. Det är bästa praxis att tilldela så många domäner som möjligt. I fall där domänen inte är tydlig för dig kan du

1. Kontrollera domänen / webbplatsen för att ta reda på vilken leverantör den tillhör
  2. Kontrollera webbadressen som domänen hittades för att se om domänen tillhör något plugin / verktyg på din webbplats som är nödvändigt.

Om domänen inte tillhör din webbplats eller inte ska användas kan du klicka på "Ignorera" för att dölja domänen från listan. Vid automatisk blockering förblir koder från den här domänen blockerade och kan inte avblockeras av besökaren.

Orsaker som inte tilldelats domäner hittas

Den automatiska blockeringskoden varnar systemet när domäner blockeras för vilka ingen leverantör kan hittas. Här är en lista med anledningar till varför detta kan hända:

1. Blockeringskoden kommer bara att "veta" om leverantörer som finns i din leverantörslista. Om en kod finns på din webbplats men motsvarande leverantör inte finns i din leverantörslista kommer domänen för den här koden att varnas så att du kan lägga till leverantören.
  2. Vi ser många fall där en webbplats är inbäddad i andra webbplatser (t.ex. Google Cache, Google Translate eller Bing Cache och så vidare). I det här fallet hittar blockeringskoden inte bara de koder som ingår i din webbplats utan också koder som ingår på sidan som bäddar in ditt innehåll. I det här fallet kan du se domäner som inte är relevanta för dig och du kan helt enkelt ignorera dem.
  3. Vi ser många fall där webbplatsbesökare verkar använda vissa plugins, verktygsfält eller helt enkelt ha skadlig programvara installerad på sin dator. I dessa fall kan plugin / verktygsfält / skadlig programvara injicera ny HTML-kod till varje webbplats som besökaren ser. Till exempel lägger vissa antivirusverktyg till en "säker" -ikon bredvid varje länk och vissa malware infogar reklam på webbplatserna. Om du hittar domäner som verkar felaktiga, helt enkelt ignorera dem.

Automatisk blockering och TagManagers

För att förhindra att TagManagers blockeras av den automatiska blockeringen, se till att du lägger till attributet data-cmp-ab="1" till TagManager-skriptet. Till exempel kan koden för Google TagManager se ut så här:

<script>(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start':
        new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0],
        j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;
        j.setAttribute("data-cmp-ab","1");
        j.src='https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f);
    })(window,document,'script','dataLayer','GTM-ABCDEF');</script>

Utesluter skript / iframes från automatisk blockering

I vissa fall kan det vara nödvändigt att utesluta ett skript eller en iframe från automatisk blockering. För att göra detta, sätt in attributet data-cmp-ab="1" or data-cmp-ab="2" (se här för skillnaden) i skriptet eller iframe-koden. Exempel:

<script data-cmp-ab="1" src="https://..."></script>

Begränsningar av automatisk blockering

Observera att automatisk blockering inte är säker på grund av vissa tekniska begränsningar. Dessa är:

• Automatisk blockering kan bara fungera om det är första skriptet i webbplatsens kod. Om det installeras bakom / under ett annat skript eller iframe, kan ovanstående skript eller iframe inte blockeras innan laddning!
  • Automatisk blockering måste installeras synkront och kan inte laddas via en TagManger!
  • Även om det automatiska blockeringsskriptet laddas synkront som det första objektet på sidan, modern webbläsare försök att förinstallera andra källor från tredje part asynkront. Det betyder att en webbläsare redan kan skicka en begäran till en tredjepartsserver medan den automatiska blockeringsskriptet laddas. I detta fall kan tredjepartsservern redan behandla personuppgifter och / eller ställa in cookies som inte kan blockeras av den automatiska blockeringsfunktionen.
  • Automatisk blockering kommer fungerar bara med moderna webbläsare (IE11, Edge 18, Firefox 14, Chrome 18, Opera 15, Safari 7)
  • Automatisk blockering kommer blockera inte bilder som avfyras med JavaScript (t.ex (new Image()).src="...";)